De "volg" aanleren

Een nieuwe oefening aanleren aan je hond is niet iets dat onmiddellijk lukt en duidelijk is. Honden spreken geen Nederlands!Als iemand in een andere taal aan jou iets vraagt, weet je ook niet onmiddellijk wat hij bedoelt. Daarom beginnen we nooit met een gesproken bevel, maar werken we wel met verschillende stappen om duidelijk te maken wat we van onze hond verwachten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen,elke manier heeft zijn voor en zijn nadelen. Ook moet je rekening houden met elke hond als individu, de ene leert sneller als de andere, pas dus je leermethode aan aan jouw hond. Hieronder leg ik in 5 stappen uit welke manier ik het meest gebruik.


Stap1:

Om nieuw gedrag uit te lokken beginnen we eerst met het lokken. Je gaat d.m.v. een voertje of speeltje je hond in een bepaalde positie lokken en belonen als de juiste positie is aangenomen of de hond op de goede weg is (afhankelijk van de oefening en het individu).


Je begint dus met je hond naar de juiste kant te lokken (links of rechts naast jouw). Je houd het voertje naast zijn neus en zet 2 stappen. Om meer duidelijkheid te creëren is het aan te raden het been naast je hond eerst vooruit te zetten.


Je hond is geneigd het voer te volgen. Als je hond met zijn schouder ter hoogte van je been is na 2 passen zeg je het beloningswoord zet zelf een stap verder en geef je het voer. Je hond zou nu in de “ideale” positie moeten staan naast jou.


Wil je hond niet meebewegen, dan kan het zijn dat hij niet geïnteresseerd is in het voer dat je hem voorhoud, twijfelt omdat het voer weggaat als hij het wil nemen of omdat hij onzeker/ angstig is bij beweging.


Stap2:

Deze stap ga je pas inzetten als je stap 1 enkele malen hebt herhaalt en je hond vlot meeloopt. Je houd nu het voertje klaar in je andere hand, dus niet het hand dat voor de neus van je hond is.

Je houd hetzelfde hand als in stap 1 voor zijn neus naast je been en zet 2 stappen vooruit. Volgt je hond mooi mee, dan volgt het beloningswoord en wissel je het voer van hand en geef je het aan hem. Geef het voer niet uit je andere hand, dit zal ervoor zorgen dat je hond na de volg steeds voor je voeten komt staan. In deze stap maken we nog steeds geen gebruik van het gesproken commando.


Stap 3:

Het commando, als de vorige stappen vlot zijn verlopen gaan we over naar het aanleren van het gesproken commando. Je hebt hier verschillende methoden voor, ik doe het meestal op deze manier; je vraagt de aandacht van je hond, zegt het commando en onmiddellijk daarna gebruik je je handgebaar (stap 3). na dit enkele malen te herhalen kan je het handgebaar gaan verminderen, dit kan door je hand omhoog te brengen of door enkel de eerste stap te gebruiken. let er op dat je handgebaar en commando niet samenvallen, vanaf dat je handen bewegen is er vaak geen aandacht voor wat je zegt. In deze stap is het altijd een beetje zoeken om te zien of je hond het gesproken commando begrijpt. Houd nog steed je afstand kort, enkele passen is voldoende, maar herhaal elke stap regelmatig voor je overgaat naar de volgende.


Stap 4:

Bij de volgende stap gaan we extra afleiding toevoegen en de moeilijkheidsgraad opbouwen. Dit kan je ook best gaan opdelen in volgende stappen:

Afstand

Geluid

Beweging

Geur


Je begint in een (nog steeds) vertrouwde rustige omgeving en gaat stelselmatig de afstand vergroten. Hiermee bedoel ik dat je de “volg” langer gaat aanhouden door meer passen te zetten. Let op dat je de aandacht van je hond niet verliest en ga hier niet te snel vooruit. Het is beter van 3m de ideale volg te hebben, dan 5m half uitgevoerd. Kijk naar de lichaamstaal van je hond en hoe gefocust hij is.


Geluid, om de overgang naar meer afleidende omgeving vlotter te laten verlopen delen we de afleidingen op in verschillende segmenten. De afleiding van geluid kan je makkelijk apart trainen door gebruik te maken van Youtube. Je zoekt op je smartphone of pc via youtube geluiden op, blaffende honden, fluitende vogels, roepende kinderen, druk verkeer, … Je kan het amper voorstellen hoeveel geluiden je kan terug vinden op dit kanaal. Je start met je geluid zachtjes op te zetten en begint met oefenen.

Als de oefening niet onmiddellijk vlot verloopt kan je terug gebruik maken van je handgebaar, lokken, minder afstand of het geluid zachter zetten. Je “speelt” als het ware met je reeds doorlopen stappen om het niveau van je hond op dit moment te bepalen. En dan ga je dat niveau herhalen en herhalen tot het vlot verloopt.

Gaat het vlot, dan zet je steeds je geluid harder en harder. Indien je met de gsm werkt kan een extra moeilijkheidsgraad zijn de plaatsing van je gsm, de ene keer tegen de muur de andere keer aan het raam van voor of het raam achteraan.


Heb je op het geluid goed geoefend, dan ga je nu oefenen op beweging. Het handigste is dat je hier met een assistente werkt die de beweging kan maken. Je kan je helper een paraplu open en dicht laten doen, doe dit rustig want vele honden kunnen hier fel van schrikken. Buiten een paraplu kan je gebruik maken van een laken dat wappert, een speeltje dat gegooit word, een step die passeren, … Wees vooral creatief.

Ook hier kan je werken met de intensiteit van de afleiding, een bal die gegooit word zal wellicht een grotere afleiding zijn dan een handdoek die beweegt, maar dit verschilt van hond tot hand.


Als volgende afleiding komen we aan geur, dit is de moeilijkste vind ik zelf. Je kan werken met voedsel als afleiding, bv een heerlijk stukje kaas dat op de grond ligt of je kan bij je plaatselijke trimmer wat vacht gaan ophalen van andere honden.

De bedoeling is dat je je de ”volg” gaat uitvoeren (speel met je moeilijkheidsgraden) tussen de geur afleiding. Hier werk je met sterke interesse van de geur en de afstand als moeilijkheidsgraad. Probeer eens 2 rijen met voer te maken en daar tussen je volg te doen.


Nu kan je zelf de keuze maken om de verschillende afleidingen te gaan combineren, 5m met geluid of geluid met geur of … Maar je kan ook overgaan naar de volgende stap. Het is aanvoelen wat de beste keuze is voor jouw en je hond.


Stap 5

Nu ga je ontdekken hoe belangrijk stap 4 was. We gaan naar andere omgevingen. Indien mogelijk raad ik je aan om te starten in je eigen tuin. Hier zal je hond zich het beste voelen en er nog niet te veel afleiding zijn. Ga uitzoeken welk niveau je hier zit met je hond, en wees vooral niet terughoudend om een stapje terug te nemen! Heeft je hond aandacht? Dan controleer je even hoe hij reageert op het commando, weinig reactie? dat is zeer normaal, honden leren anders als ons en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in hun leerprocess. Neem dan een stapje terug en werk terug met je handgebaar of lokken. Bouw van hieruit je oefening weer op door de stappen 1,2,3 en 4 te overlopen.

Verlopen alle stappen vlot? Dan ga je dit terug herhalen in een andere, minder vertrouwde omgeving. En zo kan je eindeloos blijven doorgaan, door telkens meer uitdagende omgevingen op te zoeken.


Heb je graag hulp bij het trainen van je hond?


stuur ons een mailtje naar https://info@4sanca.be/ of boek een telefonisch gesprek in.

Beloningswaarde
Een beloning is alleen een beloning als de hond het beschouwd als een beloning