Bewaarmiddelen in hondenvoeding

Voeding en gedrag zijn nauw aan elkaar verbonden, want als je jezelf niet goed voelt ga je sneller geïrriteerd reageren. Een gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam dat zich weet uit door normaal gedrag.


Dit is dan ook de reden dat we in de opleiding als gedragstherapeut voor honden les krijgen over voeding (die niet gesponseerd word door een merk). Maar ik wilde hier meer over weten, daarom heb ik besloten mij verder te verdiepen in de voeding, niet alleen uit interesse, maar omdat ik in mijn praktijk het verschil zie! Honden die snel geïrriteerd zijn, naar meer ontspannen gedrag vertonen door verandering van voeding.


Maar de vraag die je jezelf al onmiddellijk kan stellen: wat is gezond?


We weten allemaal dat geprocedeerde voeding niet gezond is, toch? En hoewel we dit eigenlijk allemaal beseffen krijgen bijna alle honden geprocedeerde voeding, zelf dierenartsen raden dit aan! Natuurlijk is het veel gemakkelijker om een brok te geven ipv zelf te gaan koken voor je hond. Dat neemt niemand je kwalijk, maar echt gezond is iets anders.


De dierenvoedingsindustrie is ontzettend groot en we spreken over een miljoenen-business. We kunnen dan ook moeilijk alle producenten over dezelfde kam scheren.


Hetgeen mij veel zorgen maakt in de voeding voor honden is de toevoegingsmiddelen. Toevoegingsmiddelen zijn hetgeen dat wordt toegevoegd na de hoofdingrediënten, dit wordt voornamelijk gedaan omdat de hoofdingrediënten niet voldoende voedingsstoffen bevatten. Maar ook bewaarmiddelen worden toegevoegd. Als je er logisch over nadenkt, welk voedingsproduct bewaart maanden en blijft onveranderd? terwijl meeste brok gemakkelijk maanden, een jaar, sommige zelfs tot 2 jaar meegaan zonder problemen. Een van de oorzaken daarvan zijn het gebruik van antioxidanten of bewaarmiddelen.


Natuurlijk bestaat er een wetgeving over welke producten hiervoor gebruikt mogen worden, maar …


Een aantal van deze toegestane bewaarmiddelen zijn verboden in de menselijke consumptie, een daar zijn grondige redenen voor. Neem nu Ethoxyquine ook wel vermeld als E324, het wordt onder andere in de landbouw gebruikt voor bestrijding van ongedierte en onkruid. Uit onderzoek is gebleken dat dit product vergiftigingsverschijnselen kunnen teweegbrengen die nier en leverfuncties beïnvloeden. Het is dan ook ten strengste verboden dit in menselijke consumptie te verwerken. Echter is het wel toegestaan om dit product toe te voegen in dierenvoeding, wat uiteraard dus ook gebeurt. Zo is er ook Butylhydroxytolueen of E321, als oorsprong gebruikt voor het bewaren van kleurenfilms. Dit product is bekend voor het oorzaken van voortplantings stoornissen, verandering van aantal bloedcellen, verandering van gedrag en verstoren van leverfuncties. En ook deze kan je terugvinden in onze hondenvoeding. Propylgallaat, E310 kan lever beschadigen en veroorzaakt eczeem en maagklachten. Butylhydroxyanisol of E320 kan opgeslagen worden in de lever en de enzymen afbreken die instaan voor de opname van vitamine D, ook verhoogt dit product vetten en cholesterol in het bloed. En deze gevolgen zijn bekend, maar wettelijk gezien gaat een producent niet in fout bij het gebruiken van deze producten in hondenvoeding.


Het doet je toch wel even nadenken. Dus als je voeding voor je hond koopt, ga er niet vanuit dat dit onschadelijk of gezond is voor je hond. Draai even de zak om een bekijk even wat het juist is wat je geeft aan je hond.Zelf trainingsnacks maken voor je hond