Trainingssnacks voor honden

een gezonde beloning voor honden

Omdat ik als trainer beloningsgericht werk met honden, wordt er veel gebruik gemaakt van voedsel als beloning. Vaak zijn klanten bezorgd over het mogelijk verdikken van hun hond door het veel te gaan belonen met voedsel. En terecht! Want iedereen weet dat snoepen ongezond is.

Elke hondeneigenaar kent wel de gekleurde “botjes” die je in alle dierenwinkels vindt, deze worden het meeste gebruikt als beloning tijdens het trainen. Deze worden dan ook vaak aangeraden in diverse hondenscholen. Als je de inhoud van deze snoepjes gaat bekijken kom je tot de conclusie dat dit dan ook echte snoepjes zijn voor honden, niet zo gezond dus.

Op zich is daar niet zo veel mis mee, ieder van ons snoept ook wel eens een keer. Maar als je een hond bent aan het trainen en specifiek gedrag zo veel mogelijk wil belonen, ben je al snel veel snoep aan het geven. De raad is dan ook vaak: geef hem wat minder eten anders wordt hij snel te dik. Maar hoe zit het dan met zijn nodige voedingsstoffen? Je wil dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om een goede weerstand te behouden en gezond te blijven, en al zeker voor jonge honden, die deze nodig hebben om goed te groeien.

Je kan zijn voeding gebruiken om je hond te gaan belonen en dit in vermindering brengen met zijn dagdagelijkse porties. Maar voor een nieuwe oefening of het trainen in moeilijkere omstandigheden is dit vaak niet “lekker” genoeg in de ogen van je hond.

Er is een vrij simpele oplossing voor dit probleem!

Gebruik gezonde snacks die bijdragen aan de voedingswaren die je hond nodig heeft en die hij lekker vindt. Persoonlijk ben ik grote voorstander van natuurvoeding en raad ik steeds aan mijn klanten aan om te kiezen voor voedingsproducten die niet werken met kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen en bewaarmiddelen of producten waar suikers en granen in zitten. Deze hebben vaak een negatief effect op de gezondheid en dus ook het gedrag van een hond.

Een handige en gezonde trainingssnack is gedroogd vlees. Meer en meer dierenwinkels, voornamelijk voorstanders van natuurlijke dierenvoeding, verkopen kant en klare gedroogde stukjes vlees van verschillende diersoorten. Deze zijn zeer handig, je kan best gebruik maken van verschillende vleessoorten om voldoende afwisseling te hebben van voedingswaarden, maar ook om het interessant te houden voor je hond. Let wel op de grootte van brokjes, als je traint is het niet te bedoeling dat je hond 5 minuten ligt te kauwen op zijn beloning, trainingssnacks hoeven niet groot te zijn. Kies dus voor kleine stukjes in verhouding met de grootte van je hond, eventueel kan je met een vleesschaar de stukjes kleiner knippen.


Koolhydraten voor honden