Leren wandelen aan de lijn

Om te gaan bekomen dat een pup kan wandelen aan een lijn (wat in Vlaanderen overal bij wet verplicht is) beginnen we best met dit de pup aan te leren. Want een hond word niet geboren met de capaciteit om netjes aan de lijn te lopen, dit moeten we aanleren!

We starten door de pup te leren de druk van de lijn te gaan volgen en geen tegendruk te geven. Het trekken aan de lijn is vaak een combinatie van natuurlijk gedrag (en behoefte voldoen) en aangeleerd gedrag. Als er iemand aan je jas trekt zal je automatisch je gewicht verschuiven naar de tegenovergestelde richting om in balans te blijven. Dit gebeurt ook bij je pup, je zet druk op de lijn en automatisch zal hij tegendruk gaan zetten om in evenwicht te blijven, dit is een normale reactie. Wij gaan je pup leren om het tegenovergestelde te doen. Dit wil zeggen dat je pup moet leren om de druk van de lijn te gaan volgen ipv tegendruk te bieden. Dit is een oefening die we door herhaling eenvoudig kunnen aanleren, maar je zult ook zelf bewust moeten worden van de druk die jij zelf op de lijn zet.

Stap1:

Neem een lange lijn (min 2m tot 5m) en haak deze vast aan zijn harnas. Vervolgens zetten we lichte druk zodat de lijn gespannen word, je behoudt dezelfde druk en blijft stil staan. Dit is een vervelend gevoel voor je pup en hij zal een uitweg zoeken om van deze druk verlost te geraken, tegendruk geven, krabben, zitten, liggen,… Laat je pup uitzoeken dat de enige manier om van deze (zachte) druk vanaf te geraken is door de druk te volgen en zo de lijn tot ontspanning te brengen. Vanaf dat je pup de minste druk van de lijn haalt markeer je dit gedrag (clicker)en kan hij bij jou een voertje komen halen.

Je zal deze stap verschillende keren moeten herhalen voor je pup het begrijpt.

Stap 2:

Nu gaan we zelf in beweging gaan, let erop dat je niet gaat trekken of rukken aan de lijn. Je zet zachte druk op de lijn en houd deze druk aan. Als je pup ervoor zorgt dat de lijn ontspant markeer je dit (clicker) zet je een stap verder en gooi je het voertje naast je op de grond. En dan herhalen, herhalen, herhalen!

Stap 3:

Nu zou je pup de druk reeds moeten vermijden. Je stapt rustig verder en laat een voertje vallen als je pup mooi met je meestapt. Telkens hij bij jou in de buurt meestapt blijven de voertjes vallen, feest voor de pup dus!

Stap 4:

Begin nu met de afleiding op te bouwen net zoals we bij de vorige oefeningen hebben gedaan (zie gehoorzaamheid Hier). Je bouwt de afleiding stelselmatig verder op. Geluid, beweging, geur, … Je kan vb verschillende speelgoedjes in huis verspreiden terwijl je er tussen wandeld. Je zou dit kunnen doen in je parcour voor ondergronden socialisatie dat we in de vorige lessen hebben gezien. Om het extra moeilijk te maken kan je voertjes gaan rondstrooien, eventueel kan je de “nee” toepassen als dit nodig is.

Stap 5:

Ga naar buiten. Voor je gaat wandelen herhaal je eerst deze oefening voordat je naar buiten gaat. Daarna oefen je buiten eerst alle stappen, beginnende bij stap 1. Om de overgang vlotter te laten verlopen kan je eerst in de tuin gaan oefenen voor je op straat gaat.

Wil jij graag begeleiding in de opvoeding en training van je pup?

neem dan contact op met ons via info@4sanca.be of bekijk onze online cursussen

Misverstanden en frustraties bij het wandelen met je pup