Misverstanden en frustraties bij het wandelen met je pup

Er zijn spijtig genoeg veel misverstanden over het wandelen met een hond, dat hij niet voor je mag uitlopen, alleen aandacht mag hebben voor zijn begeleider, ze niet mogen snuffelen, … Deze misverstanden zorgen voor zeer veel frustratie bij de hond en bij de begeleiders met alle gevolgen vandien!

Een hond zijn bewegingspatroon is anders dan dat van ons, logische want zij hebben 4 poten en wij 2 benen. Het natuurlijke tempo van een mens is een monotone pas is stap voor lange tijd aanhouden, voor een hond die langere tijd wandelt is draf een natuurlijk tempo afgewisseld met snuffel momentjes. Als je die 2 naast elkaar brengt ontstaan er dus logisch gezien enkele conflicten.

Een wandeling behoort ontspannend te zijn, zowel voor mens als voor hond! Daarom dat ik het sterk aanraad om met een langere lijn te werken, minimum 3 tot 5m. Dit zorgt ervoor dat de hond kan snuffelen en draven en dat wij er ontspannen kunnen naast wandelen.

Omdat je pup nog niet zo goed is in zijn coördinatie zal je waarschijnlijk al wel gemerkt hebben dat wandelen niet echt in een rechtlijnige beweging gaat. Probeer te begrijpen dat het “echte” wandelen pas begint op 12 maanden leeftijd, alles in de periode daarvoor is ontdekken, leren en training. Je pup zal huppelen, springen, rondjes draaien, in de lijn bijten, gras eten, alles in zijn mond steken, … ja het is een jong dier he. Laat je pup een beetje pup zijn.

Verder is het ook van belang dat je begrijpt dat snuffelen een basisbehoeften is van een hond, je hond niet laten snuffelen is het equivalent voor mensen die geblinddoekt naar de cinema gaan. Laat je hond de wereld ontdekken zoals de natuur voor hem voorzien heeft, met zijn neus door geur. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond alleen zijn neus achterna holt en jij wordt meegesleurd! Het is aanpassen voor beide partijen, als iedereen zich een beetje aanpast kunnen we aan aangename manier van wandelen bekomen die voor mens en hond ontspannend en leuk is.

Je kan al wel vroeg starten met te trainen voor het wandelen. Eerst moet je pup leren een harnas te dragen . Hij moet leren dat dit aan- en uitgaat en niet dient om er een trekspelletje mee te doen (dit zou je pup nu al vlot moeten kunnen). Dan moet je pup leren dat hij best kan bewegen als hij het aan heeft (dit kan bij sommige pups even duren).

in een van onze andere artikelen leren we je stap voor stap hoe je pup kan leren wandelen zonder trekken.


Leren wandelen aan de lijn