Beloningswaarde

Een beloning is alleen een beloning als de hond het beschouwd als een beloning

Bij beloningsgericht werken gaan we uiteraard werken met beloningen voor het gewenste gedrag in plaats van straf of correctie bij ongewenst gedrag. 

Een beloning is maar een beloning als je hond dit aanziet als een beloning en niet wat wij zien als een beloning. Als jij je hond graag streelt als beloning maar je hond houdt niet van aanrakingen is dit geen beloning voor je hond en zal hij hiervoor dus ook niet snel gewenst gedrag vertonen. Als je hond niet graag biefstuk eet, zal hij het stukje vlees dus ook niet aanzien als een beloning en hier dus ook niet graag voor werken. 

Het is aangeraden om even te noteren welke beloningen je hond echt aanziet als beloningen. Waar wil hij voor werken. 

Als je tot de conclusie komt dat eten een grote beloning is voor hem of haar, kan je daar nog verschillen in gaan ontdekken. Als je bv 10 soorten koekjes hebt, zal je zien dat je hond koekje A lekkerder vindt dan koekje B of C. 

Ook hier is het handig om een ‘waardelijst’ op te stellen van die verschillende snackjes. Aan welk eten geeft je hond waarde 10 en aan welke koekje slechts waarde 1. 

Deze waardebepaling kan belangrijk zijn bij je trainingsproces. Ben je bv thuis het commando ‘hier’ aan het oefenen volstaat het misschien wel om te werken met de koekjes die slechts een waarde 3 hebben. Maar als je datzelfde commando bv wil gaan oefenen in een omgeving die het je hond moeilijker maakt (ik denk bv aan een schoolpoort of op een hondenwei), dan zal het koekje met waarde 3 daar hoogstwaarschijnlijk niet voldoende motiverend zijn voor je hond. 

Daar kan je bv gaan oefenen met een koekje met waarde 8 of 9. 

Persoonlijk werk ik met de hier altijd met koekjes die een hoge waarde hebben omdat dit commando zo belangrijk is. 

Let er wel op dat je hond zo zot kan staan van een koek (met waarde 10), dat hij niet meer nadenkt bij een oefening. Hij wil dan enkel dat koekje en kan dus geen beredeneerd gedrag meer stellen. Hier kan je dan bv een koek gaan nemen met een mindere waarde en de oefening opnieuw proberen. 

Het is dus belangrijk om te gaan nadenken over wat je hond ziet als beloning. En binnen deze beloningen dan ook nog gaat kijken welke waarde ze hebben voor je hond. Dit om je trainingen te optimaliseren. 


De "volg" aanleren