hondenvoeding

Wat heeft een hond nodig voor een gezond dieet te hebben?

“Je bent wat je eet”, dit wordt niet voor niets gezegd! Als hondengedragstherapeut zoek ik steeds naar de oorzaak van gedragsproblemen, zoals de meeste wel weten kunnen gedragsproblemen verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken kan voeding zijn, zo zie ik bij specifieke merken van brokken vaak dezelfde gedragsproblemen terugkomen. Ergens wel logisch, als je lichaam niet in balans is voel je je meestal niet zo goed in je vel. Problemen zoals agressie naar voedsel, de stofzuigers (alles opeten wat ze tegenkomen), hyper gedrag, … dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedrag dat veroorzaakt kan worden door een niet goed uitgebalanceerde voeding. 


Dit is dan ook de aanzet geweest voor mij om mij nog verder te gaan verdiepen in dit onderwerp en verder te studeren over de voedingsbehoeften voor honden.


Over voeding voor honden is veel discussie, een van de redenen daarvoor is het gebrek aan onderzoek door onpartijdige. Zo goed als alle onderzoeken over de voeding voor honden wordt gedaan door de producenten van brokken (vaak multinationals zoals Procter & Gamble, Henkel, Unilever…). Deze zijn niet echt onpartijdig en hun onderzoeken hebben niet als doel wat het gezondste is voor de hond, maar eerder hoe kunnen we zo efficiënt en goedkoop mogelijk voeding produceren dat mensen kopen voor hun hond…


Er zijn echter dingen die we wel weten over de eetgewoonten van de hond, namelijk dat het een carnivoor is. Dit wil zeggen dat zijn lichaam is ingesteld om dierlijke materialen (prooidieren dus) te verteren. We kunnen dit zien aan zijn gebit, maag- en darmstelsel en de daar aanwezige enzymen en bacteriën die instaan voor het verteringsproces.


Wat dient dus zeker in de voeding van je hond te zitten?


Simpel: alles wat je terugvindt aan een prooidier!


  • Vlees
  • Orgaanvlees
  • Botten
  • Vetten
  • Bloed
  • maag-en darminhoud (van het prooidier)
  • ruwe vezels (pels, nagels, … van prooidier)


En natuurlijk niet te vergeten, variatie

Dan mag je dieet nog zo goed uitgebalanceerd en afgewogen zijn, te eenzijdige voeding zal op langere termijn voor problemen gaan zorgen. Een van die problemen is intolerantie, dit wil zeggen dat je lichaam niet langer in staat is om bepaalde voedingsstoffen op te nemen en hierdoor een intolerantie of allergie-achtige reactie geeft. Een intolerantie ontstaat door te lang hetzelfde te moeten verteren, maar als het dieet wordt aangepast en het lichaam de kans krijgt om te herstellen, kan dit ook weer verdwijnen.


Als je dit allemaal leest, kan je jezelf al even de vraag stellen: “Wat eet mijn hond?” En dat is de vraag die ik hopelijk bij je oproep. Neem even de tijd om de voeding van je hond van dichterbij te bekijken. 


Als je dit doet, zal je misschien nog meer vragen krijgen dat je al had. Want wat zit er precies in commerciële hondenvoeding?

Bewaarmiddelen in hondenvoeding